پروتز متحرک دندان چیست؟ انواع آن + مزایا و عوارض

بدون دیدگاه
مقالات
پروتز دندان متحرک

جایگزین کردن دندان ها که به دلایل مختلفی از بین رفته اند چالشی است که عموم مردم با آن درگیر هستند. از دست دادن دندان گرچه بر روی خوردن و آشامیدن، صحبت کردن و … تاثیر دارد می تواند ظاهر افراد را تحت تاثیر قرار داده و اعتماد بنفس آن ها را نیز کاهش دهد. در این مواقع با مراجعه به متخصص زیبایی تشخیص داده می شود که چه روشی برای جایگزینی دندان های از دست رفته مناسب تر است و ممکن است پروتز دندان متحرک را پیشنهاد دهد. در این نوشته با دکتر محمد عاطفت متخصص دندانپزشکی ترمیمی اصفهان همراه باشید.

دکتر محمد عاطفت دانپزشکی ترمیمی، زیبایی و ایمپلنت در اصفهان

پروتز متحرک دندان چیست و چه کاربردی دارد؟

پروتز متحرک دندان همان دندان مصنوعی می باشد که انواع مختلفی دارد. این پروتز ها دارای دو نوع ثابت و متحرک هستند.  پروتز های متحرک که در این مقاله ما به آن پرداخته ایم پروتز هایی هستند که هر زمان که فرد بخواهد می تواند آن ها را به راحتی در دهان گذاشته و یا بردارد. این نوع از پروتز زمانی کاربرد دارد که فرد همه ی دندان ها یا چند واحد از دندان های خود را از دست داده باشد.

در این مواقع پزشک برای جایگزین کردن دندان ها، بریج، پروتزهای متحرک، ایمپلنت دندان و یا سایر روش های درمانی را پیشنهاد می دهد. با مراجعه به مطب دکتر محمد عاطفت متخصص ایمپلنت در اصفهان و مشورت با ایشان می توانید بهترین روش درمانی برای جایگزینی دندان های از دست رفته خود، انتخاب کنید. در ادامه به معرفی انواع پروتز متحرک می پردازیم:

پروتز متحرک دندان چیست و چه کاربردی دارد؟

انواع پروتز متحرک دندان

پروتزهای دندان متحرک از نظر جنس و نوع قالب انواع مختلفی دارند. که هرکدام به منظور خاصی استفاده می شوند. این وضعیت دهان و دندان است که مشخص می کند متخصص کدام یک از پروتز های درمانی را برای شما استفاده کند. در ادامه به معرفی انواع دندان متحرک پرداخته ایم:

پروتز متحرک دندان کامل یا دست دندان (فول دنچر)

پروتز متحرک دندان یا دست دندان، پروتزی است که به راحتی داخل دهان قرار گرفته یا برداشته می شود. این پروتز زمانی کاربرد دارد که همه دندانهای بیمار کشیده شده باشد. پروتزهای متحرک دندان کامل به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. دندان 
  2. لثه
بیشتر بدانید:  ترمیم دندان شکسته شده یا لب پر شده

که حالت لثه به صورت معمولی یا نرم ساخته می شود. حالت لثه نرم در موارد خاص و اوایل قرار گیری دندان استفاده می گردد.

پروتز اوردنچر

پروتز دندان اوردنچر از نوع پروتز متحرک و دست کامل دندان است. این پروتز روی چند پایه ایمپلنت یا روی دو پایه از دندان قرار داده می شود. راحتی این نوع از پروتز نسبت به پروتزهای ثابت کمتر است.

پروتز دندان نا کامل یا پارسیل (پارشیل)

در صورتی که یک یا چند دندان از دست رفته دارید؛ پروتز متحرک پارسیل استفاده می شود. این پروتز زمانی استفاده می شود که دهان خالی از دندان نباشد و تعدادی دندان سالم در هر فک و در ردیف دندان وجود داشته باشد.

پروتز دندان نا کامل یا پارسیل (پارشیل)

انواع پروتز پارسیل متحرک

از مهم ترین ویژگی پروتز پارسیل متحرک می توان به زیبایی، عملکردی مانند دندان های طبیعی و سهولت در عمل جویدن و صحبت کردن اشاره کرد.

  1. پروتز بافتی اکریلیک
  2. پروتز با چارچوب فلزی
  3. پروتز انعطاف‌پذیر

مواد سازنده پروتز متحرک

مواد و متریال در ساخت پروتزهای متحرک متفاوت می باشد. در مورد پروتز های پارسیل با ترکیب هایی به صورت، تمام آکریل یا فلیپر روبرو هستیم. در کنار اینها آلیاژهای فلزی نیز تشکیل دهنده پروتز می باشند که شامل کبالت و کرم می باشد.

مواد سازنده پروتز متحرک

نحوه ساخت پروتز متحرک

از پروتز دندان برای جایگزینی و حفاظت از دندان‌ ها استفاده می‌شوند. مراحل ساخت پروتزهای دندانی به شرح زیر می‌باشد:

  1. جلسه معاینه و مشاوره
  2. قالب‌گیری و تصویربرداری
  3. طراحی و ساخت پروتز
  4. نظیم نهایی پروتز دندانی

مراقبت از پروتز‌های متحرک

شاید در ابتدا کمی با وجود یک جسم خارجی در دهان خود با مشکل مواجه شوید؛ اما به مرور زمان به آن عادت می کنید و باید بیشترین میزان مراقبت و نگهداری را از آن به عمل بیاورید. پروتز های متحرک همانند دیگر روش ها درمانی نیاز به مراقبت هایی دارد. رعایت نکات زیر در جهت مراقبت از پروتز دندان توصیه می‌شود:

  • رعایت بهداشت دهان و دندان جهت جلوگیری از ایجاد عفونت
  • استفاده از ابزار مناسب پروتز دندان
  • هر شش ماه یک بار مراجعه به دندانپزشکی
  • خودداری از مصرف دخانیات 
بیشتر بدانید:  یک واحد ایمپلنت چیست؟

مراقبت از پروتز‌های متحرک

ماندگاری پروتز متحرک دندان چقدر است؟

پروتزهای متحرک به نوعی شبیه دندان های دائمی می شوند. اکثر افراد با مراقبت های لازم به طور  دایم  از پروتز متحرک دندان تا آخر عمر استفاده می کنند. رعایت مراقبت های لازم باعث می شود تا فرد بتواند در طول عمر از پروتزهای متحرک بدون هیچ آسیبی استفاده کند. این پروتز ها بخاطر مواد سازنده، ماندگاری بسیار بالایی دارند جز در مواردی که فشار ناگهانی رخ دهد و دچار ترک یا شکستگی شوند.

مزایای پروتز متحرک چیست؟

این روش درمانی یک روش کم تهاجم بوده که در آن می توانید اصلاح طرح لبخند خود را با مقرون ترین هزینه ها به جای استفاده از روش هایی همچون اصلاح طرح لبخند با ایمپلنت انجام دهید. در ادامه به بارزترین فواید استفاده از پروتزهای متحرک پرداخته ایم:

  • افزایش احساس اعتماد به نفس در هنگام لبخند زدن و صحبت کردن
  • سازگاری آسان با آن
  • حفظ سلامت دهان و دندان و جلوگیری از جابجایی دندان های طبیعی

مزایای پروتز متحرک چیست؟

قیمت دندان متحرک

این روش یک روش درمانی مقرون به صرفه نسبت به سایر روش ها  که اغلب نسبت به سایر گزینه ها هزینه کمتری دارد هزینه پروتز متحرک دندان به موارد مختلفی بستگی دارد. به طور مثال پروتزهای پارسیل در دسته پروتز های ارزان قیمت قرار می گیرند از جمله:

  • متریال و مواد استفاده شده در ساخت پروتز (مانند فلز، آکریلات، بایو اچ پی پی)
  • نوع دندان مصنوعی (آکریلات، کامپوزیت، پرسلن، زیرکونیا)

پروتز متحرک دندان ژله ای

دندان های مصنوعی از دو قسمت پروتز دندان و پایه تشکیل شده اند. برای ساخت پایه دندان از نایلون، اکریلیک و فلز کروم کبالت استفاده می شود. در صورتی که پایه دندان از نایلون ساخته شود، به آن دندان مصنوعی ژله‌ای گفته می شود؛ که دارای مزایایی همچون انعطاف بیشتر، عدم حرکت دندان مصنوعی در دهان و … می باشد.

پروتز متحرک تکی یا تک دندان

دندان مصنوعی پارسیل، تکی یا تکه ای از جنس دندان مصنوعی کامل می باشد؛ و در مواردی که سایر درمان ها مانند ایمپلنت یا بریج مناسب نباشد از پروتز متحرک تک دندان استفاده می شود. در این پروتز جهت استحکام و افزایش گیر یک شاسی فلزی از جنس کروم کبالت وجود دارد که دندان های مصنوعی بر روی آن سوار می شوند.

بیشتر بدانید:  کاشت ایمپلنت دندان بدون جراحی

دندان مصنوعی تکی یا تکه ای جلو

پروتز متحرک تکی دندان در موارد زیر طبق صلاحدید دندانپزشک استفاده می شود:

  1. با توجه به شرایط جسمانی و سن بالای فرد اگر امکان جراحی و عمل پیوند استخوان وجود نداشته باشد.
  2. شرایط مالی بیمار امکان درمان های دیگر مانند ایمپلنت دیجیتال را ندهد.

دندان مصنوعی تکی یا تکه ای جلو

پروتز متحرک دندان کودک

از دست دادن زود هنگام دندان ها در کودکی ممکن است اطفال را کاندید استفاده از پروتز های متحرک در کودکی کند. فک کودکان انعطاف پذیر بوده لذا به همین خاطر باید از پروتز هایی برای دندان های آنها استفاده شود که با بزرگ شدن فک دچار مشکل نشوند.

هریک از انواع پروتزهای دندانی در کودکان دارای ویژگی های منحصر به فرد بوده و کاربرد خاصی دارد به طور مثال پروتز پارسیل و پروتز روکش فلزی برای کودکان مناسب است زیرا دوام  بیشتری دارند و می توانند ظاهر زیبایی به دندان های کودک ببخشند.

تبدیل دندان مصنوعی متحرک به ثابت با استفاده از پایه های ایمپلنت

اگر برای جایگزینی دندان های از دست رفته خود از دندان مصنوعی استفاده می کنید و بعد از مدتی به این نتیجه رسیده اید که از عملکرد دندان مصنوعی خود رضایت ندارید؛ شاید تصمیم بگیرید که از دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت استفاده کنید. دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت در اصفهان  توسط دکتر محمد عاطفت قابل انجام می باشد. در این روش دندان مصنوعی ثابت به پایه های ایمپلنت‌ کاشت شده که دارای اتصالات ویژه‌ای است متصل می شوند.

در آخر

درمان دندان های خراب شده و از دست رفته معضلی است که افراد را درگیر خود کرده است. امروزه روش ها زیادی برای جایگزینی دندان ها وجود دارد که پروتزهای متحرک یکی از درمان های مهمی است که دارای فواید و عوارض گوناگونی است. این متخصص زیبایی است که تشخیص می دهد که آیا فرد کاندید استفاده از پروتز متحرک می باشد یا خیر.

نوشتهٔ پیشین
هیلینگ ایمپلنت چیست؟ آیا دردناک است؟
نوشتهٔ بعدی
درمان فاصله بین دندانی یا دیاستم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید