شکستن کامپوزیت دندان (لب پر شدن کامپوزیت) + مراحل ترمیم

بدون دیدگاه
مقالات
شکستن کامپوزیت دندان

مواد ونیرکامپوزیت از جنس نوعی پلاستیک همراه با فیلر ساخته می شود و ۴ الی ۵ سال بدون نیاز به ترمیم زیبایی خود را حفظ کرده و در صورت رعایت مراقبت های لازم شاهد لب پر شدن یا شکستن کامپوزیت دندان نمی شویم. درخشندگی و مقاومت ونیرکامپوزیت به اندازه لمینت سرامیکی نیست اما می توان گفت استحکام قابل قبولی دارد و در برابر فشارهایی که به آن وارد می شود به راحتی نمی شکند. در ادامه این مطلب جهت آشنایی بیشتر با مبحث شکستن، ترک خوردن، لق شدن، سوراخ شدن و لب پر شدن کامپوزیت دندان با دکتر محمد عاطفت همراه باشید.

دکتر محمد عاطفت دانپزشکی ترمیمی، زیبایی و ایمپلنت در اصفهان

لب پر شدن کامپوزیت دندان

 لب پریدگی،لق شدن، شکستن، ترک خوردن،سوراخ شدن و لب پر شدن ونیر کامپوزیت دندان، مشکلی است که افرادی که برای اصلاح طرح لبخند خود روش کامپوزیت دندان را انتخاب کرده اند با آن مواجه می شوند. این مشکل معمولا در صورت عدم رعایت مراقبت های لازم پس از کامپوزیت، مدتی پس از آن به‌ وجود می آید.

به طور معمول شکستن یا لب پریدگی کامپوزیت دندان پس از گذشت ۳ الی ۵ سال امری طبیعی می باشد. در صورتی که این مشکل در لمینت ممکن است بعد از ۵ الی ۷ سال به‌وجود آید.

آیا ونیرکامپوزیت شکسته را می توان ترمیم کرد؟

در صورتی که از ونیرکامپوزیت  به خوبی مراقبت شودحدود ۵ الی ۷ سال ماندگاری دارد. پس از گذشت این زمان برخی از ونیرکامپوزیت ها می شکنند، لب پر می شوند یا ترک می خورند بنابراین باید آن ها را ترمیم یا تعویض کرد. کامپوزیت دندان اگر بشکند می توان به راحتی آن را ترمیم کرد. مراحل ترمیم کامپوزیت دندان شکسته بدون هیچ گونه دردی  و در مدت زمان بسیار کوتاهی انجام می شود.

چه زمانی باید لب پریدگی ونیرکامپوزیت یا شکسته شدن آن را ترمیم کنیم؟

اگر ظاهر دندان های طبیعی شما مانند قبل رضایت بخش نیست و در اثر استفاده مداوم دچار ساییدگی،شکستگی یا لب پریدگی شده است باید فورا به دندانپزشک مراجعه کنید تا ونیرکامپوزیت شما را ترمیم یا تعویض کند. گاهی اوقات تغییر رنگ کامپوزیت دندان به معنای از بین رفتن پیوند مناسب بین رزین و مینای دندان است و فقط جنبه ظاهری ندارد. با چکاپ منظم نزد دندانپزشک در زمانی که لازم است ونیرکامپوزیت ترمیم می شود و احتمال آسیب دیدن آن کاهش پیدا می کند.
چه زمانی باید لب پریدگی ونیرکامپوزیت یا شکسته شدن آن را ترمیم کنیم؟

مراحل ترمیم کامپوزیت دندان شکسته

هنگام مراجعه به متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی برای ترمیم کامپوزیت دندان شکسته شده ابتدا باید نحوه ترک خوردگی و شکستگی کامپوزیت به دقت بررسی شود. برای ترمیم کامپوزیت دندان شکسته بهتر است به نزد همان دندانپزشکی که بار اول مراجعه کرده اید بروید زیرا انتخاب رزین کامپوزیت و سایه مناسب که هم رنگ ونیرهای دندانی نصب شده روی سایر دندان های شما باشد با توجه به اینکه دندانپزشک می‌داند از چه برندی استفاده کرده؛ بسیار ساده‌تر است و کامپوزیت ها یکدست می شوند. ترمیم کردن کامپوزیت شکسته کار بسیار ساده ای است.

بیشتر بدانید:  ایمپلنت زیرکونیا بهتراست یا ایمپلنت تیتانیوم

دندانپزشک پس از برداشتن کامپوزیت قبلی،رزین کامپوزیت را روی یک یا چند دندانی که ونیرکامپوزیت آن ها دچار مشکل شده است شکل می دهد و مجددا با لیزر سفت می کند تا با مینای دندان پیوند بخورد.

اگر کامپوزیت دندان شکسته شود و به موقع درمان نشود پوسیدگی در دندان شما گسترش می یابد  و به ریشه دندان می رسد. در این شرایط احتمالا به روت کانال نیاز پیدا می کنید. پس از انجام روت کانال دیگر نمی توان کامپوزیت شکسته را با رزین کامپوزیت ترمیم کرد. در این شرایط دندانپزشک به شما پیشنهاد می دهد از تاج دندان مصنوعی استفاده کنید که دوام بیشتری دارد. رنگ تاج دندان را می توانید مطابق با سایر ونیرکامپوزیت ها انتخاب کنید تا لبخند هالیوودی و زیبایی داشته باشید.

عوارض ترمیم کامپوزیت لب پر شده

امکان ترمیم مجدد با لایه گذاری روی کامپوزیت ونیر که روی دندان های شما نصب شده؛ وجود دارد اما این کار موجب ضخیم شدن لایه کامپوزیت روی دندان می شود و ممکن است از لحاظ ظاهری زیاد زیبا به نظر نرسد. به همین دلیل دندانپزشک معمولا لایه ونیرکامپوزیت را از روی دندان شما بر می دارد و مجددا از رزین کامپوزیت جدیدی برای فرم دهی دندان شما استفاده می کند.

مراقبت های لازم قبل از ترمیم کامپوزیت لب پریده

اگر کامپوزیت دندان شکسته و نمی توانید به دندانپزشک مراجعه کنید برای جلوگیری از عفونت حتما کارهای زیر را انجام دهید:
  • قطعه ای از کامپوزیتی که شکسته را از دهان خود خارج کنید تا آن را قورت ندهید.
  • حداقل روزی دوبار آب نمک قرقره کنید.
  • تا حد امکان به کامپوزیت شکسته شده فشار بیشتری وارد نکنید تا آسیبی به دندان طبیعی تان وارد نشود.

مراقبت های لازم قبل از ترمیم کامپوزیت لب پریده

آیا دندان شکسته شده را می توان با کامپوزیت ترمیم کرد؟

بله یکی از متداول ترین روش های دندانپزشکی نصب ونیرکامپوزیت و اصلاح طرح لبخند با ونیرکامپوزیت است.حدود ۸۱ درصد افرادی که برای ترمیم دندان شکسته خود به دندانپزشک مراجعه می کنند پس از مشاهده عکس های قبل و بعد کامپوزیت و گرفتن اطلاعات کامل تصمیم می گیرند طرح لبخند خود را با کامپوزیت اصلاح کنند.

ترمیم دندان با کامپوزیت

مزایای ترمیم دندان شکسته با کامپوزیت

ازمزایای ترمیم دندان شکسته با کامپوزیت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • نتایج سریع: ترمیم دندان شکسته شده را می توان در یک چلسه و کم‌تر از یک ساعت انجام داد.انجام ونیرکامپوزیت نیاز به تزریق بی حسی ندارد بنابراین بیمار بلافاصله پس از اتمام کار می تواند مطب را ترک کند.
  • کم تهاجمی بودن:کاشت ونیرکامپوزیت هیچ گونه آسیبی به دندان طبیعی وارد نمی کند چون نیاز به تراشیدن ندارد.بیمار بدون احساس درد و ناراحتی می تواند دندان شکسته خود را کامپوزیت کند.
  • داشتن ظاهر طبیعی: ونیر کامپوزیت ها از ترکیب نوعی پلاستیک با فیلر و رنگی که دقیقا مطابق با دندان طبیعی باشد انتخاب می شوند سپس توسط دندانپزشک روی دندان شکسته شکل داده می شود.پس از اتمام کار و سفت شدن کامپوزیت دندان کامپوزیت شده را نمی توان از بین دندان های دیگر تشخیص داد.
  • کم هزینه بودن: ونیر کامپوزیت در مقایسه با لمینت سرامیکی ارزان و کم هزینه تر است.هر چند دوام و طول عمر آن ها تقریبا نصف ونیر پرسلین است اما برای ترمیم یک یا دو دندان شکسته می تواند بسیار مناسب باشد.
بیشتر بدانید:  رنگ لمینت دندان

جایگزین کردن ونیرکامپوزیت شکسته با لمینت سرامیکی

هنگامی که برای ترمیم کامپوزیت شکسته به دندانپزشک مراجعه می کنید احتمالا به شما پیشنهاد می دهد آن را با لمینت سرامیکی جایگزین کنید.برخی افراد فکر می کنند دندانپزشک برای دریافت هزینه و دستمزد بیشتر به شما چنین پیشنهادی می دهد در صورتی که این طور نیست و این کار به نفع خودتان است زیرا:

دوام و طول عمر ونیر پرسلین بیشتر است

اگر کامپوزیت را با لمینت جایگزین کنید می توانید مدت طولانی تری لبخند زیبا و جذاب خود را حفظ کنید و نیازی به ترمیم یا تعویض آن ندارید.

مراقبت از آن ساده‌تر است

هر چند بعد از نصب هرنوع ونیر باید مانند دندان طبیعی از آن مراقبت کنید،بهداشت دهان و دندان خود را حفظ کنید وعادت های بدی مانند دندان قروچه یا سیگار کشیدن را ترک کنید اما ونیر کامپوزیت استحکام کم تری دارد و در مدت زمان کوتاه تری به ترمیم نیاز پیدا می کند. مراجعه بیماران به دندانپزشکی زیبایی برای ترمیم ونیر کامپوزیت شکسته تقریبا دوتا سه سال پس از کاشت ونیر کامپوزیت طبیعی است اما لمینت سرامیکی بیش از ۷ یا ۸ سال بدون شکستگی و ترک خوردگی روی دندان بیمار باقی می ماند.

جایگزین کردن ونیرکامپوزیت شکسته با لمینت سرامیکی

عدم ساییدگی لمینت های سرامیکی

در صورتی که لبه یک یا چند دندان شما شکسته یا ساییده شده باشد بهترین گزینه برای پوشش دادن آن استفاده از لمینت های سرامیکی است زیرا لبه دندان تماس زیادی با مواد غذایی و هم چنین دندان های فک مقابل دارد.در صورتی که بخشی از دندان طبیعی که شکسته شده را با ونیرکامپوزیت پوشش دهید فشاری که از طرف غذاها و دندان های مقابل به آن وارد می شود آن را از بین می برد و بیمار مجبور می شود برای ترمیم کامپوزیت دندان شکسته شده به دندانپزشک مراجعه کند.

ونیرکامپوزیت دندان یک راه حل اقتصادی، کم تهاجمی و بسیار سریع برای ترمیم دندان شکسته است. یکی از مزیت های مهم ونیرکامپوزیت امکان ترمیم کامپوزیت شکسته شده است که به سرعت و بدون نیاز به برداشتن کامل کامپوزیت از روی دندان انجام می شود. البته همان طور که گفته شد جایگزین کردن کامپوزیت دندان با لمینت سرامیکی برای کامپوزیت دندان شکسته می تواند گزینه مناسبی باشد زیرا دوام و طول عمر بیشتری دارد و احتمال آسیب دیدگی در آن کم‌تر است.

علت شکستن کامپوزیت دندان

در ادامه علت هایی که باعث شکست کامپوزیت می شود را برای شما نام می بریم:

پوسیدگی دندان

مهم ترین علت شکستن کامپوزیت دندان پوسیدگی دندان است.با پوسیدگی ارتباط بین مینای دندان و کامپوزیت کم تر می شود در نتیجه باعث جدا شدن از دندان می شود.این جدایی علت شکستن کامپوزیت دندان است.

بیشتر بدانید:  آیا میتوان دندان عصب کشی شده را لمینت کرد؟

کیفیت کامپوزیت دندان

دلیل دیگر شکست کامپوزیت کیفیت کامپوزیت است.برای اطمینان یافتن از کیفیت کامپوزیت حتما به پزشکی مجرب و با تجربه مراجعه کنید.قالب گیری،فرم دهی و ایجاد پیوند مناسب بین کامپوزیت و مینای دندان نیاز به تجربه و مهارت بالایی دارد.

عفونت لثه

عفونت لثه دلایل مختلفی دارد از جمله تجمع جرم و باکتری و عدم رعایت بهداشت.عفونت لثه منجر به تورم و التهاب لثه می شود و فشار زیادی به روکش کامپوزیت وارد می کند.فشار وارد شده به کامپوزیت باعث می شود ارتباط بین دندان و کامپوزیت ضعیف شود و کامپوزیت شکسته یا کنده شود.

علت لب پر شدن کامپوزیت دندان

وارد شدن فشار زیاد به کامپوزیت دندان

وارد شدن فشار زیاد به دندان از دیگر دلایل شکست کامپوزیت دندان است.خوردن غذاهای سفت و سخت یا خرد کردن پوست تنقلات با دندان های کامپوزیت شده فشار زیادی به دندان کامپوزیت شده وارد می کند.علاوه بر این انجام دادن فعالیت و ورزش های سنگین نیز می تواند فشار زیادی به دندان ها وارد کند و باعث جدایی روکش شود.

عدم نصب صحیح

اگر به تازگی دندان های خود را کامپوزیت کرده اید اما روکش مدام از دندان شما جدا می شود این احتمال وجود دارد که هنگام نصب فرایند درمان به درستی انجام نشده باشد یا دندانپزشک از مواد با کیفیتی استفاده نکرده باشد به همین دلیل حتما در انتخاب دندانپزشک خود دقت کافی داشته باشید.

مراقبت های لازم بعد از انجام کامپوزیت دندان

برای جلوگیری از شکستگی، لب پریدگی و تغییر رنگ کامپوزیت حتما به توصیه های زیر عمل کنید:

  • بعد از انجام کامپوزیت بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید.از نخ دندان و مسواک حتما استفاده کنید.برای حفظ بیشتر بهداشت دهان از واتر پیک استفاده کنید.
  • کامپوزیت بر خلاف لمینت در کوره پخته نمی شود بنابراین دارای لعاب سرامیکی نیست.در صورت رعایت نکردن بهداشت ممکن است به مرور زمان رنگ آن تغییر  کند.برای ترمیم کردن رنگ کامپوزیت دندان باید به صورت دوره ای پالیش شود تا به رنگ اولیه خود برگردد.
  • از مسواک های سفت و مدیوم استفاده نکنید.برای افزایش طول عمر کامپوزیت از مسواک های نرم استفاده کنید.مسواک زبر منجر به خراشیده شدن سطح کامپوزیت و تغییر رنگ آن می شود.
  • اگر دندان هایتان را کامپوزیت کرده اید به صورت دوره ای حتما آن را جرم گیری کنید زیرا با گذشت زمان تجمع پلاک های میکروبی در محل های کامپوزیت شده بیشتر می شود.
  • اگر در شب عادت به دندان قروچه دارید از محافظ شب استفاده کنید تا روکش کامپوزیت آسیبی نبیند.
مراقبت های لازم بعد از انجام کامپوزیت دندان

در آخر

 لب پریدگی کامپوزیت،لق شدن، شکستن، ترک خوردن، سوراخ شدن و شکستن ونیر کامپوزیت دندان، مشکلی است که افراد معمولا در صورت عدم رعایت مراقبت های لازم پس از کامپوزیت، با آن مواجه می شوند. به طور معمول شکستن یا لب پریدگی کامپوزیت دندان پس از گذشت ۳ الی ۵ سال امری طبیعی می باشد. در صورتی که این مشکل در لمینت ممکن است بعد از ۵ الی ۷ سال به‌وجود آید.

نوشتهٔ پیشین
رنگ لمینت دندان
نوشتهٔ بعدی
کامپوزیت یک دندان کج

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید